Conflictele la locul de muncă nu sunt o noutate pentru nimeni.Partea bună e că, începând cu 2021, se recomandă rezolvarea lor pe cale amiabilă. Se poate întotdeauna? Nu! Depinde foarte mult de natura conflictului.
Astăzi vom discuta despre drepturile angajaților, despre cum poți lupta pentru ele și despre costurile pe care le implică. Vreau să fii mai pregătit ca oricând să iei atitudine atunci când ești implicat într-un conflict la locul de muncă. Dacă ai nevoie de ajutor, știi unde mă găsești. Accesează pagina de contact și discutăm în cel mai scurt timp.
Când trebuie să apelezi la un avocat specializat în Dreptul Muncii?
Este recomandat să apelezi la un avocat specializat in conflicte de munca atunci când angajatorul te sancționează disciplinar, când ești în pericol să îți pierzi locul de muncă sau salariul. Cei mai mulți dintre români se adresează unui avocat abia după ce și-au pierdut locul de muncă. De ce? Deoarece ei consideră că instanțele de judecată vor da întotdeauna dreptate angajatorului și nu angajaților.
Să știi că nu este deloc adevărat. Statistic vorbind, procentajul de câștig este mai mare în rândul angajaților. Aceștia dau în judecată angajatorii doar în situații de abuz și este clar că instanța va aplica legea.
Ce înseamnă soluționarea conflictului pe cale amiabilă? Ai nevoie de ajutorul unui avocat în acest sens?
Soluționarea pe cale amiabilă a conflictelor la locul de muncă înseamnă găsirea unui numitor comun, din care ambele părți au de câștigat. Nu e nevoie de ajutorul unui avocat. Departamentul de resurse umane al companiei ar trebui să fie direct vizat de rezolvarea conflictului în cauză.
Acest departament are rolul unui liant între salariat și angajator. El trebuie să împiedice orice situație care ar putea duce la un conflict de muncă. Deci, dacă totul se poate realiza pe cale amiabilă, nu e nevoie de intervenția unui avocat.
Cât costă un proces de dreptul muncii?
Expertiza pentru un astfel de proces costă câteva mii de lei. Peste se adaugă și onorariul avocatului, stabilit prin lege. În rest, nu trebuie să plătești taxe de timbru și alte cheltuieli. Ia legătura cu mine cât mai curând pentru a discuta exact despre sume.
Ce trebuie să faci dacă vrei să dai în judecată compania pentru care lucrezi?
În primul rând, dacă vrei să dai în judecată angajatorul, trebuie să începi să aduni probe la dosar. Poate fi vorba despre e-mail-uri, probe video sau audio, dacă instanța admite astfel de dovezi.
În funcție de caz, ai la dispoziție doar o anumită perioadă de timp în care poți da în judecată firma. Dacă vorbim de drepturi salariale și despăgubiri, ai la dispoziție 3 ani. Cât despre contestarea unei sancțiuni pe care ai primit-o, totul trebuie să se desfășoare în 30 de zile.
În cazul în care angajatorul îți mută biroul sau te încarcă cu atribuții ce nu se regăsesc în fișa postului, îl poți da în judecată în termen de 45 de zile.
Te pot ajuta cu pregătirea tuturor actelor pentru a-ți chema în instanță angajatorul. În cazul în care firma nu se sesizează și nu vine cu documente care să conteste spusele tale, se consideră că recunoaște că ceea ce ai spus tu este adevărat. Într-un proces de Dreptul Muncii, angajatorul trebuie să demonstreze că ceea ce spui tu nu este adevărat.
La ce să te aștepți atunci când mergi în continuare la muncă, cu toate că în același timp se desfășoară și procesul?
Nu trebuie să te aștepți la nimic negativ, având în vedere că legea te protejează în acest sens, iar atitudinea negativă a angajatorului este în defavoarea lui. Există legea împotriva discriminării care spune că nu poți fi discriminat pentru că ți-ai exercitat dreptul în instanță.
Dacă tu câștigi în instanță, costurile de judecată revin în obligația angajatorului?
Da, inclusiv onorariul avocatului. Toate drepturile bănești în dreptul muncii devin scadente din momentul în care se pronunță instanța. În cazul în care angajatorul tău refuză să plătească, devine faptă penală.
Putem discuta mai multe despre drepturile tale la locul de muncă și despre situațiile în care îți poți da angajatorul în judecată. Ia legătura cu mine și stabilim cât mai curând o întâlnire.