Ești victimă a furtului de identitate? Iată tot ce trebuie să știi despre această infracțiune

aug. 31, 2023

În era digitală în care trăim, informațiile personale au devenit o monedă de schimb extrem de prețioasă. Furtul de identitate este o infracțiune în creștere, devenind o realitate cu care noi oamenii, societățile și guvernele trebuie să ne confruntăm.

Știi că ești victimă a furtului de identitate? Află că legea românească te apără în acest sens. În cadrul acestui articol vom explora pe larg conceptul de furt de identitate, modurile în care poate fi comis, consecințele sale, dar și măsurile de protecție pe care le poți lua, conform Codului Penal.

Ce este furtul de identitate?

Prin furt de identitate înțelegem infracțiunea în care un individ sau un grup de indivizi obține și utilizează informațiile personale ale altei persoane, fără permisiunea acesteia, în scopuri frauduloase sau ilegale.

De la înșelăciuni financiare și până la falsificarea documentelor oficiale, furtul de identitate poate avea consecințe cu adevărat devastatoare. Numele, adresa, contul bancar, data de naștere sau parolele sunt informații sensibile pe care nu le poate folosi nimeni altcineva în locul tău. În cazul în care se întâmplă, iar tu nu ți-ai dat acordul în acest sens, fapta este considerată furt de identitate.

Care sunt cele mai comune moduri prin care îți poate fi furată identitatea?

Dacă situația ta se potrivește cu unul dintre modurile expuse mai jos, ia cât mai curând legătura cu avocati Suceava Drept Penal. Vorbim despre o infracțiune, așa că nu poate fi trecută cu vederea, iar statul român aplică pedepse aspre pentru hoții de identitate.

Revenind, iată care sunt cele mai comune metode prin care identitatea îți poate fi furată:

1.   Phishing și Spoofing

Atacatorii trimit mesaje electronice sau se folosesc de website-uri frauduloase dându-se drept instituții de încredere. Ei te încurajează să dezvălui informații personale sau să descarci programe malware.

2.   Skimming

Există dispozitive speciale ce pot fi instalate pe automatele bancare sau terminale de plată ce au rolul de a copia datele de pe cardurile utilizatorilor.

3.   Hacking

Pătrunderea fără permisiune în conturile tale online sau în bazele tale de date pentru a accesa informații personale.

4.   Vishing

Această tehnică presupune apelarea telefonică a victimei în care se cere dezvăluirea informațiilor personale sau efectuarea anumitor plăți.

5.   Social Engineering

Atacatorii folosesc manipularea psihologică pentru a convinge victimele să dezvăluie informații personale sau parole. De cele mai multe ori, pretextele sunt extrem de convingătoare, deci mare atenție cu cine te împrietenești pe internet.

Cum este pedepsit furtul de identitate în România?

În România, furtul de identitate este reglementat în Codul Penal. Pedeapsa variază în funcție de gravitatea și circumstanțele infracțiunii. Un avocat specializat în Drept Penal din Suceava sau din orașul tău îți poate oferi detalii exacte cu privire la pedeapsă, însă până atunci, iată în linii mari despre ce este vorba:

  • în cazul în care infracțiunea are ca scop obținerea unui folos patrimonial, pedeapsa poate fi între 6 luni și 3 ani de închisoare;
  • dacă infracțiunea este săvârșită în mod repetat sau cu folosirea unui mijloc fraudulos (enunțat mai sus), pedeapsa poate fi între 2 și 7 ani de închisoare.

Din nou, atunci când ești victimă a furtului de identitate, ia cât mai curând atitudine. Apelează la un avocat specializat în Drept Penal și începe împreună cu acesta demersurile aferente pentru a-ți face dreptate.

Cum îți protejezi identitatea, în special în mediul online?

Iată câteva măsuri esențiale care te vor proteja de furtul identității, în special în mediul online:

  • evită să dezvălui informații personale sensibile prin intermediul e-mail-urilor sau a site-urilor nesigure;
  • folosește parole puternice pentru fiecare cont online. Un manager de parole îți poate fi extrem de util;
  • verifică cu regularitate tranzacțiile bancare pentru a identifica din timp orice activitate suspectă;
  • nu răspunde afirmativ la solicitări de informații personale sau financiare venite prin e-mail sau telefonic, mai ales dacă nu ai solicitat să discuți cu un operator de la o companie anume;
  • menține programele și dispozitivele actualizate la cele mai recente patch-uri de securitate;
  • asigură-te că toate website-urile pe care le accesezi au conexiuni securizate și că sunt legitime;
  • păstrează documentele fizice cu informații personale într-un loc sigur și distruge documentele vechi folosind un tocător de hârtie.

Reține că furtul de identitate este o amenințare reală în lumea digitală în care trăim. Așadar, protejează-te corespunzător de infractori, iar în cazul în care ai căzut în capcana lor, ia legătura cu un avocat specializat în Drept Penal!

Open chat
Aveți nevoie de ajutor?
Vă pot ajuta?